EDC specialist - THP Vti | Peugeot Citroën Renault Opel | JWA Autoservice Oud-Beijerland

Ga naar de inhoud
logo jwa autoservice
EDC specialist (Renault automaat)


EDC dubbelekoppelingstransmissie

Wat is een dubbelekoppelingstransmissie? De EDC bestaat uit twee van elkaar onafhankelijke deeltransmissies (2 koppelingen tegen elkaar) die in één transmissiehuis zijn ondergebracht. Elke deeltransmissie is functioneel geconstrueerd als een handgeschakelde transmissie. Hieruit volgt dat aan elke deeltransmissie een eigen koppeling is toegewezen. Deze koppelingen kunnen, afhankelijk van het motorkoppel en de inbouwruimte, nat of droog zijn geconstrueerd. Tijdens het rijden worden alle schakelmanoeuvres automatisch geregeld. Een controller stuurt de opdrachten door naar een elektrohydraulisch of elektromechanisch actuatorsysteem. De koppelingen en schakelvorken kunnen hierdoor hun werk in een nauwkeurig bepaald tijdvenster uitvoeren. Zo is altijd één deeltransmissie bekrachtigd en met de motor verbonden. In de andere deeltransmissie wordt de volgende versnelling voorgeselecteerd, zodat deze alvast klaar staat. Tijdens het rijden worden de koppelingen nu afwisselend binnen milliseconden bediend. Voor de bestuurder betekent dit onder andere meer rijcomfort doordat de trekkracht nauwelijks merkbaar wordt onderbroken tijdens het accelereren.

Alle voordelen van een dubbelekoppelingssysteem op een rij

• Combineert het comfort van automatische transmissies met het reactiegedrag van handgeschakelde transmissies
• Vergelijkbare eigenschappen als een automatische transmissie, maar met een uitstekend rendement
• Nauwelijks waarneembare onderbreking van de trekkracht tijdens het schakelen dankzij overlappende schakelmanoeuvres
• Brandstofbesparing
• CO2-reductie

Werking EDC dubbelekoppelingstransmissie

Het dubbelekoppelingssysteem bevat 2 koppelingen, die bij stilstaande en stationair draaiende motor geopend zijn (normally open). Tijdens het rijden is er altijd één koppeling gesloten en is één deeltransmissie dus met de aandrijving verbonden. De versnelling in de andere deeltransmissie wordt al voorgeselecteerd terwijl de koppeling voor deze deeltransmissie nog geopend is. Bij een schakelmanoeuvre wordt de ene koppeling geopend en tegelijkertijd de andere koppeling gesloten. Het aandrijvingsverloop gaat nu via de van tevoren ingeschakelde versnelling. Hierdoor kan nagenoeg zonder tractieonderbreking worden gereden.

Wij hebben genoeg ervaring om deze koppelingen te vervangen of storingen op te lossen.
Wij werken uitsluitend via fabrieksvoorschriften en gebruiken speciaal gereedschap bij het vervangen van de onderdelen van de koppelingen.

Meer informatie?
Neem contact met ons op voor meer informatie over de EDC.

EDC koppeling aan onderdelen
EDC speciaal gereedschap
Terug naar de inhoud